måndag, februari 11, 2008

Filmmusiktips: Control, I’m not there och There will be blood

Just nu finns det tre riktigt bar soundtracks ute. Musiken till Control innehåller mycket av Joy division men även andra artister som David Bowie, New Order och Brian Eno. Ett utmärkt lyssningsval för er som blev tagna av filmen men även för er som vill lära känna ett av musikhistoriens mest inflytelserika band.



Gillar ni inte Bob Dylan? Personligen har jag svårt då han själv sjunger. Därför är soundtracket till I’m not there så bra. Här får man tolkningar av Dylans sånger av hela USA:s indiemusikelit. Därmed slipper man Dylans bräkande och kan faktiskt höra och uppleva hur bra låtar han skrivit. Lite som filmen, man får uppleva Dylan genom tolkningar av andra, ett mycket smart soundtrack.


Let there be blood har jag inte sett (men är övertygad om att den är mästerlig). Soundtracket har jag hört och det är helt fantastiskt. Radioheads Jonny Greenwood har gjort musiken samt tolkat och arrangerat annan musik till en skiva som fungerar alldeles utmärkt utan bilder, men säkert gör sitt jobb till filmen med. Atmosfäriskt är nog det mest passande ordet för skivan.

Inga kommentarer: