torsdag, januari 17, 2008

Mexiko – ett år senare

Cirka den här tiden förra året nämnde vi på vår blogg att Mexiko är ”årets svart”. Nu ett år senare kommer Göteborg filmfestival med ett mexikanskt tema och det är dags att kolla in vad Mexiko har att erbjuda igen. På bio kommer alla som inte kan vara på kunna se filmfestivalenBarnhemmet.
Som pedagog har jag fått så här ett år senare möjlighet att jobba med de filmerna som var i omlopp då: Children of Men, Babel och Pans Labyrint. Speciellt de två sistnämnda har vi arbetat med dramaturgiskt i helfilmsanalyser och jävlar i gatan vad bra de är – speciellt Pans Labyrint. Pans Labyrint är en film som växer och blir mer och mer komplex för varenda genomgång och tittning. Det är en film som innehåller så många innehållslager, har så mycket filmisk information att det inte verkar finnas en ände på hur mycket man kan prata om den och olika sätt att tolka den. Har ni möjlighet så hjälper gärna Folkets Bio filmpedagogerna er med en analys. Annars kan ni jobba med den själva och ta gärna del av det utmärkta extramaterialet på DVD:n.

Babel är till synes mer extrem i sin dramaturgi än Pans Labyrint men faktiskt inte lika komplex. Missförstå mig rätt den är komplex och har massor av nivåer även den, men inte lika många som Pans Labyrint. Babels struktur är ändå enklare. Icke desto mindre är det intressant film att arbeta med och även med den hjälper vi gärna till. Tyvärr får ni ingen hjälp av DVD:n som inte innehåller något extramaterial. Handledning saknas också. Children of men har vi inte arbetat lika mycket med och den är enklare och simplare på alla sätt än de andra två filmerna men den tar ändå upp stora ämnen och har ett intressant formspråk. Handledning finns hos SFI.

Inga kommentarer: