tisdag, december 04, 2007

Svenska filminstitutet ger ur nya DVD:er

I veckan kommer det två intressanta DVD-releaser från Svenska filminstitutet, båda berömvärda men värda kritik.
Den första är direkt riktad till pedagoger och heter Folkhemmets baksida. Ämnet, steriliseringspolitiken i Sverige, är väldigt viktigt och DVD:n har mycket material att arbeta med. Det hela har sin utgångspunkt i filmen ”Den nya människan”. Men man kan fråga sig varför kommer den först nu? Filmen har inte gått på bio på ett bra tag (och många skolbios har väl redan hunnit visa den), DVD:n har likadant den varit ute ett tag. Varför kommer inte ett sånt här material ut direkt när filmen går på bio så att man kan arbeta med den direkt i klasrummet. Utan bilderna i klassrummet får vi ju aldrig en bra medieundervisning i klassrummet. Så sammanfattningsvis: jättebra initiativ, bra för de som inte redan arbetat med filmen, med en from förhoppning att SFI någon gång ger ut material då filmerna fortfarande är aktuella på bio.


Den andra DVD:n är Svenska Stumfilmsklassiker och är dvd-box med sex av den svenska stumfilmens största klassiker: Terje Vigen (Victor Sjöström, 1917), Herr Arnes pengar (Mauritz Stiller, 1919), Erotikon (Mauritz Stiller, 1920), Körkarlen (Victor Sjöström, 1921), Häxan (Benjamin Christensen, 1922) och Gösta Berlings saga (Mauritz Stiller, 1924). Superbra att äntligen SFI tar lite kulturpolitiskt/historiskt ansvar och ger ut dessa filmer så att man kan se dom och arbeta med i klassrummet på ett annat sätt än genom skolbiovisningar. Nu kan man bara hoppa att de även börjar ge ut andra klassiker inte minst regisserade av kvinnor. Idag måste man nämligen bryta mot lagen om man vill visa filmer/klipp av t.ex. Mai Zetterling för elever. En annan nackdel är att de finns bara i en box som kostar c:a 550 kronor. Vore underbart om filmerna fanns var och en för sig (även om jag anser att alla är mycket sevärda) så är det ofta enbart en eller två av dessa som lärarna är ute efter och då kan priset vara lite högt.

2 kommentarer:

MF sa...

Tyvärr är det inte SFI som ger ut boxen med stumfilmsklassikerna, det är SF och de ska absolut inte ha en eloge för sitt arbete. Överföringarna av filmerna är bedrövliga. Det är icke SFIs föredömliga restaureringar som använts. Se bland annat här: http://www.criterionforum.org/forum/viewtopic.php?t=4026&start=250

Mikael sa...

Vad jag vet, och vad de från SFI som uttalat sig även i t.ex. TV så är det de nyrestayrerade versionerna som finns med och med ny musik. Visst ser de inte toppen ut men de brukar inte göra bra överföringar av Svensk film kolla bara in den bedrövliga Bergman utgivningen på DVD.
SFI står dock med som utgivare även om SF är distributör. Så det är därför jag dryftat mig till att hävda att det är SFI som ligger bakom detta arbete.