lördag, december 29, 2007

Årets bästa DVD

2007 var året då de nya formaten Blu-Ray och HD-DVD började slå igenom. 2008 är året då man får lägga till en kategori till dessa lister om vad som var bäst i det formatet men än så länge så nöjer vi oss med klassisk DVD.


Bästa DVD
Pans Labyrint
En av årets bästa filmer blir givetvis en av årets bästa DVD:er. Här finns massor av extra material som ger insikt och fördjupning i denna fantastiska film.

Little Miss Sunshine
En av 2006 års absolut bästa filmer blir givetvis fantastisk på DVD. Här finns en hel del extramaterial som är intressant att se, speciellt de alternativa sluten. Filmen är riktigt bra att arbeta med i skolan och med denna films extramaterial finns nu möjlighet att lättare diskutera manus, karaktärer och dramaturgi också.

Djungelboken – Platinum Edition
Förmodligen Disneys bästa film någonsin kom ut i år, nyrestaurerad och med massor av extramaterial. Detta är en film som man bara skall ha i sin filmkollektion. Köp den nu då Disneys filmer har en tendens att försvinna efter ett tag.

Bästa DVD:er för pedagogiskt bruk
Pixar short film collection
Om ni skall köpa en enda animerad film i år se då till att det är denna. Pixar har samlat sina kortfilmer på en DVD. Här finns flera klassiker som Folkets Bio filmpedagogerna arbetat med, speciellt På tråden och även nya Upplyft, men även flera andra klassiska kortfilmer. Denna DVD är både film- och animationshistoria och det är intressant att se hur tekniken utvecklas. Utöver detta är det även utmärkta små filmer att arbeta med i klassrummet då de är c:a 5 minuter var.


Pans Labyrint
Se ovan. Bara dokumentären the Power of Myth är varje svenska gymnasielärares våta dröm. Det är en perfekt sammanfattning om berättande och myter på 10 minuter, textad som bonus.

Borat
Nu får ni möjlighet att se om filmen igen med lite extramaterial (som faktiskt är intressant) och lättare kunna arbeta med den i klassrummet. Tillsammans med denna handledning blir det ännu lättare.


Bästa DVD-boxar för pedagogiskt bruk
Blade Runner – Final Cut collectors edition
Filmen är en av de mest inflytelserika filmerna någonsin både inom filmens värld och i den riktiga världen. Nu kommer den i en jävlaranama box dom innehåller 5! versioner. Här finns extramaterial så det sprutar ur öronen på en och att jämföra fem versioner med varandra kan ju verkligen användas pedagogiskt.

Greta Gris-boxen
För de minsta är Greta Gris riktigt bra. Boxen som går på runt 200 kronor för 6 DVD:er är väldigt prisvärt. För er föräldrar som undrar hur man skall se på filmer med små barn finns det pedagogisk hjälp på varenda DVD. Även om ni inte är intresserade av Greta Gris så kan det vara värt och kolla in det extramaterialet för att se hur man kan se på film med små barn.

Svenska Stumfilmsklassiker
Boxen är dyr och den är inte i supertop vad gäller överföringskvalité men det är ändå detta väldigt många lärare väntat på. Svenska stumfilmsklassiker för första gången på DVD vilket möjliggör arbete med dem i skolan. Att flera av filmerna bygger på litterära förlagor är ju bara en extra bonus.

Inga kommentarer: