fredag, november 16, 2007

Framtiden är digital 3D - fast inte i Sverige.


Idag fredag har Beowulf premiär i USA. Filmen kommer även att visas i Sverige men det mest anmärkningsvärda med denna film är att den främst gjord för att visas i 3D och kommer att visas i det formatet på nästan 1000 biografer i USA. Detta är den första av många satsningar som kommer i 3D från Hollywood. Dreamworks (studion bakom Shrek, Madagaskar etc) har sagt att alla dessa filmer från 2009 kommer att vara i 3d. Först ut är Monsters vs Aliens våren 2009. Filmerna som kommer under 2008 kommer ändå att göras om så att de kan sändas i 3D vilket ser intressant ut för Kung-Fu Panda. Filmen, som om de 20 minuter jag sett från den håller över hela filmens längd kan bli en av de bästa dataanimerade filmerna någonsin. I vinter kommer även U2 3D – en konsertfilm som jag lovar kommer piska skiten ur alla andra konsertfilmer ni sett (såvida ni ser den i 3D – för att citera U2 – Even better than the real thing. Regissörerna Steven Spielberg och Peter Jackson skall tillsammans göra Tintin i 3D, Neil Gaimans fantastiska bok Coraline kommer i 3D, likaså Dickens En julsaga. Allra intressantast är ändå i mitt tycke James Camerons (Terminator-filmerna, Aliens, m.fl) första film efter Titanic (kommer ni ihåg den lilla filmen) Avatar. Avatar är Science fiction film gjord i 3D för att visas i 3D och kommer förmodligen INTE att visas i 3D i Sverige. SF som numera har mer eller mindre monopol på biografvisningar har sagt att de inte tänker att visa digital 3D förrän tidigast 2009/2010. Visst, kan vissa Folkets Hus biografer (just nu 3 stycken) visa detta format om de installerar rätt utrustning men frågan är om filmbolagen ens bryr sig om att fixa kopior till dem. Så vill ni se James Camerons nya film som den är tänkt att ses så får ni nog planera in en utlandsvistelse till typ Norge, England, Tyskland eller USA som kommit lite längre vad gäller Digital 3D.
Nu kanske ni har läst denna långa text och undrar varför 3D och varför nu? Orsakerna är flera – den främsta är att det går inte att piratkopiera. Den andra är att det skulle få folk att börja gå mer på bio igen. Den tredje är att med dagens digitala inspelnings och visningsteknik har det blivit enklare, billigare och snabbare att göra och visa dessa filmer. Slutligen är det så att med de nya digitala 3D visningarna kommer man runt en del problem som de tidigare 3D visningarna led av. Man ser lika bra oavsett var man sitter i salongen, man behöver inte sitta i en fast ställning (man kan flytta på huvudet som vanligt), man slipper få ont i huvudet (vilket jag brukade få efter långa 3D visningar).
Framtidens kommer nästan med all säkerhet vara 3D då de stora i Hollywood bestämt att det skall vara så. I Sverige får vi vänta ett par år innan vi med egna ögon får se vad det är man pratar om utomlands. Så läser ni recensioner framöver fundera på vilken sorts film de utländska recensenterna sett, för det är fullt möjligt att det är en helt annan film som visas i Sverige.

2 kommentarer:

Frax sa...

Mycket bra genomgång av vad vi kan vänta oss av biografen de närmsta åren.
Svensk Filmindustris:monopol blir allt mer irriterande.
Jag älskar biografen och jag vill inte vänta!
Är det kanske en öppning för en uppstickare inom biografbranschen?
Någon som vill investera i en ny biografkedja?
Det finns nämligen så mycket mer att hämta i denna utveckling än det som Mikael kort berättade om.
Snart kommer alla klassiker, dina gamla favoriter, att se lite annorlunda och (förhoppnigsvis) bättre ut än tidigare på biografen.
Vilken chans att (återupp-) väcka cinefilen inom oss alla. Gammal som ung.
"Nu går vi till Maxim, där blir man så..."

Rickard Gramfors sa...

Sent om sider: vi på FHP ger nu U2 3D digital premiär i Stockholm, Göteborg och Malmö i Sveriges första digitala 3D-biokedja.
28 november kan man se filmen på Kvartersbion, Roy och Spegeln.