måndag, september 17, 2007

Datorn i undervisningen på riktigt

Datorn i undervisningen på riktigt

Det är ett maktskifte av enorma proportioner på gång och filmpedagogerna är som vanligt med på tåget. Redan under våren så började filmpedagogerna använda dator och internet i våra föreläsningar. Varför kanske ni frågar er? Jo för att vår målgrupp, unga människor mellan 15-24 gör det. Fundera lite på dessa fakta:

· Tittandet på rörliga bilder är större än någonsin och växer stadigt.

· Tiden som läggs på medier bland alla svenskar har totalt ökat med 27 procent, på bara ett år.

· I fjol ökade tiden alla svenskar lägger på nätet med hela 66 procent. Det är nu nästan lika mycket som dagstidningar, magasin och böcker ihop.

· Nedladdningen har ökat lavinartat bara på ett år. Just nu konsumerar 16-25 åringar i snitt 39 minuter nedladdat material varje dag.

· Varje dag lägger unga en dryg timme på att konsumera rörliga bilder via Internetrelaterade plattformar.

· Unga män tittar allt mindre på traditionell tv. Under senaste fyra åren har tittandet bland 15-29 åringar minskat med 13 procent.

· 15–29 åringar har också radikalt ökat sin konsumtion av nya plattformar som webbklipp och nedladdat.

(källa: Lunarworks som citerar MMS, mediebarometern 2006 och LunarStorm)

Då allt fler filmer och fenomen sker på nätet tyckte vi det var lämpligt att jobba med datorklipp och internet även i våra föreläsningar. Så nu finns möjligheten att kolla på de senaste nyheterna på internet under nyhetsföreläsningen, se Darfurkrisen på Google maps, musikvideos från MySpace, Youtube och MTV.se och senaste reklamkampanjerna på nätet. Som vanligt använder vi våra vanliga klipp men vi ansåg att det var passande att på riktigt börja använda datorn i undervisningen.

I en tid då det börjar pratas en del om medieklassrum tänkte vi tipsa om och visa upp hur vårt IT-klassrum ser ut och hur ert borde se ut:

Apparater man bör ha:

Storbildsprojektor

Högtalare

Förstärkare

Dator – vi har en Mac mini med dvd-spelare

Fördelen med en Mini mac är att den är väldigt liten och billig men har de utgångar ni kan tänkas behöva samt en dvd spelare och brännare

Trådlöst tangentbord och mus

Program som man absolut bör ha i datorn för medieundervisning:

Firefox med tilläget unplug

Samt lägga till sökmotorerna Google, IMDB och Wikipedia i Firefox

Program som rekommenderas och som är gratis:

För filmvisning av alla format:

Miro och VLC

För podcasts:

Itunes + Quicktime

Google Earth (mycket användbart i olika föreläsningar)

Samt ett officepaket (flera är gratis)

Vill ni arbeta med produktion av film, podcasts, hemsidor etc rekommenderas en mac där iLife ingår gratis som innehåller filmprogrammet Imovie samt iDVD, Garagaband för ljudredigering samt podcast skapande, iPhoto för bildredigering samt iWeb för internet publicering.

Inga kommentarer: