tisdag, januari 02, 2007

Rekommenderad läsning för film och mediestudier

Vi får ofta frågor om vad man skall läsa för böcker angående film. Här följer tre böcker som vi verkligen rekommenderar till film och mediestudier:
Joseph M. Boggs, Denis W. Petrie - The Art of Watching Films
David Bordwell – How Hollywood tells it
Christopher Vogler – the Writer’s journey


The Art of Watching Films är en mycket avancerad grundläggande filmanalys bok. Boken är uppdelad i flera olika områden med stora fördjupningar i alla delarna. Här kan man läsa och fördjupa sig i dramaturgi, karaktärer, genres, regissörer men även om bildkomposition, klippning, färg, specialeffekter, dekor, ljud och musik och mycket annat. Allt är snyggt och bra upplagt med två extra bonusar. Den ena är att det medföljer en Cd-skiva som gör att man se många av exemplen på datorn, den andra är DVD-tipsen efter varje kapitel. I dessa DVD tips får man tips om vilken extramaterial på DVD:er som passar för fördjupningsinlärning i klassrummet.

How Hollywood tells it
I denna bok går David Bordwell igenom hur man berättar i dagens (amerikanska) filmer. Även om man undervisar i film får man många a-ha upplevelser om hur dagens filmskapare berättar. Den bästa bok jag läst om hur dagens film ser ut och varför. Bordwell går igenom hur man berättar med hjälp av stil, karaktärer och dramaturgisk struktur. Det är väldigt få som lyckats så här bra på att sätta fingret vad som utmärker 2000-talets berättande. En extra bonus är översikten i slutet som sammanfattar utvecklingen i Hollywood från 1960 till idag. Även om boken fokuserar på amerikansk film finns här många exempel från film även från resten av världen och det är även rätt tydligt att inom populärfilm från hela världen ser berättelserna rätt lika ut.

the Writer’s journey
Detta är egentligen en manusskrivarbok men arbetar man med sagor och myter samt film i allmänhet, är det ändå en mycket användbar bok. För boken tar avstamp i Joseph Campbells teorier och hjältens resa och applicerar denna på filmens värld. Ni kommer rätt fort märka hur otroligt många filmer som har den struktur som Christopher Vogler berättar om. Hjältens resa kan ju även appliceras på litteratur, allt från bibeln till dagens populära ungdomsböcker som Harry Potter och Eragon. Boken innehåller även hel del närläsningar på moderna klassiker som t.ex. Lejonkungen, Pulp fiction, Titanic och Allt eller inget.

Inga kommentarer: