torsdag, september 07, 2006

Filmtips X2: Thank you for smoking och En obekväm sanning

Thank you for Smoking och En obekväm sanning är två små retoriska mästerverk. I dessa valtider då det är rätt tydligt vilka politiker som är retoriskt slipade och vilka inte, så visas 2 filmer på biograferna som är utmärkta att studera utifrån just retorik. Den ena är en politisk satir om cigarettindustrin den andra en dokumentär om klimatförändringar.

Thank you for smoking är ett utmärkt studieexempel för retorik och språkintresserade. Filmens huvudperson är ju ond! Vi bör inte gilla en kille som är djävulens advokat och försvarar något de flesta är emot rökning. Ändå så argumenterar han fantastiskt för sin sak och visar på hur en duktig retoriker lyckas få igenom ett budskap som många är emot. Hela filmen ifrågasätter frihetsbegreppet, det som en gång i tiden var grunden för både USA och svenska partier som Folkpartiet. För vad är egentligen frihet? Och hur långt är man beredd att gå i försvaret för friheten? Filmen är även stilistiskt snygg, ett utmärkt exempel på bildspråkets retorik fungerar. Går förhoppningsvis på en biograf nära dig.

En obekväm sanning handlar om Al Gore och hans föreläsningar om miljön och främst om växthuseffekten. Det handlar delvis om Al Gore men främst får vi se honom föreläsa. Och vilken föreläsare han är! Retoriskt grymt duktig på att framställa sitt budskap och sina åsikter på ett sätt som skulle få själva Sokrates att bli avundsjuk. Kan väl tilläggas att både Sokrates och Gore är förlorare men väldigt duktiga retoriker. Hela filmen är snyggt retoriskt upplagd och det är intressant att följa hur debatten fortsätter på IMDB:s hemsida. Inte minst intressant är det att se hur många amerikaner som inte vill gå med på Gores retorik. Frågan är om de sett filmen, för sättet de angriper hans argument på håller inte som svar på hur han argumenterar i filmen. Intressant läsning och fördjupning och lektionsförslag är att just jämföra sättet att argumentera och debattera med en motståndare som är en film (och även en bok). Filmen har Sverigepremiär den 8 september.

Inga kommentarer: