måndag, augusti 14, 2006

Vad är det som skapar våra könsroller?

Vad är det som skapar våra könsroller? Som föreläsare i ämnet och nybliven far tänker man en del på ämnet.
I sommar har jag varit en del ute på våra innergårdar och lekt med min son och en hel observationer och betraktelser om könsroller har inte undgått mig. För det första att man som förälder känner att man gör något rätt då andra föräldrar inte ser det som självklart vilket kön min son har. Han är fortfarande först och främst ett litet barn och inte en tydlig pojke eller flicka. Låt mig säga att i Majorna finns det en hel del barn som är svåra att könsbestämma utifrån klassiska sätt som kläder, leksaker och föräldrars uppförande.
Det intressanta sker då man betraktar det lite äldre barnen från 5-6 år och uppåt. Då är redan fast i klassiska könsroller. Pojkarna idrottar, tävlar och leker krig. Flickorna leker, pratar, sysslar med sitt utseende och vårdar. Pojkarna ser på Star Wars och spelar dataspel. Flickorna surfar på Internet och tar hand om sin Tamagotchi. Hur går detta till? Beror det på skolan, dagis, föräldrar eller media? Vad kommer först och har störst betydelse?
Då detta är en blogg om mediepedagogik tänkte jag ändå reflektera över medieanvändningen.
Pojkarna ser filmer, de leker lekar inspirerade av filmerna och de spelar spel inspirerade eller baserade på filmer. Då Star Wars är en saga är väl det mesta i klassisk ordning. På samma sätt som flickor leker prinsessor med olika variationer fyller Star Wars-sagan en rätt typisk manlig funktion. Det flesta flickorna har också sett Star Wars men de leker inte Star Wars. Flickorna leker andra lekar. De leker med sin Tamagotchi eller liknande. De vårdar och tar hand om sin lilla vän. Då de är ute på nätet surfar de sidor så att de kan köpa fler saker till sin lilla vän. Men de är inte bara passiva, de leker andra lekar på gårdarna, de leker och springer och rör sig. Men står de stilla så hamnar de där i de klassiska könsrollerna igen. De leker, ”sådan blir du i framtiden”. En lek som går ut på att en flicka talar om för de andra vad de kommer att bli (popartist, modell, hemmafru) hur du kommer att se ut (hur långt hår de kommer ha, hur mycket smink), hur de kommer bo och vilka killar de kommer få. Detta är säkert en lek som flickor lekt hur länge som helst det är bara att jag aldrig hört den förut.
Så vad har detta då med media att göra? För mig, som är en stor förespråkare för populärkultur, kan jag inte låta bli att slås över hur olika medier lyckas knyta an till vanda könsroller. Hur flickorna lär sig att bli bra konsumenter som vårdar och tar hand om sitt utseende medan killar är aktiva lär sig ta för sig och slåss (om än inte bokstavligt).
Vill ni läsa en mycket intressant och välskriven bok om ämnet läs Middlesex av Jeffrey Eugenides. En bok som handlar om väldigt mycket allra mest om det moderna USA sett ur en invandrarfamiljs ögon men även mycket om könsidentitet. För berättaren är både man och kvinna och det är upp till oss som läsare att fundera på om det är det viktiga eller att personen är en människa.

Inga kommentarer: