måndag, januari 07, 2008

Årets bästa 2007 – Data

År 2007 var året då Folkets Bio filmpedagogerna på allvar började använda sig av och arbeta med datarelaterade media i undervisningen. Givetvis eftersom det var året då flera undersökningar visade på att det är i datarelaterade världar som ungdomar idag konsumerar media som mest. 2008 kommer filmpedagogerna göra det i ännu högre grad i och med spännande samarbeten med bl.a. Multimediabyrån och Medierådet.


Bästa webbresurs
Imdb
Fortfarande den mest givna startsidan för oss som arbetar med film. För filmintresserade är det motsvarigheten till Google för vanliga surfare. Numera även med en riktigt rolig widget att använda för att hålla reda filmer och TV-serier man ser.

Multimediabyrån
Går tyvärr i graven 2008 och kommer att saknas av väldigt många. Under 2007 kom många i kontakt med Multimediabyrån via PIM och en ny layout gjorde det lättare att se allt som finns här. 2007 kom även handledningen Filmmusikens funktioner för alla de som ville arbeta med film-, TV- och dataspelsmusik.

SLi
Det är inte den bästa sökfunktionen som finns på nätet men det finns enormt mycket material på SLI. 2007 lanserades även strömmande media och är väl den resurs som är just nu bäst för framtidens medier i klassrummet.

Bästa spelrelaterade
Simpsons the Game (alla plattformar)
Spelmotorn var inget vidare men… ojojoj vad roligt detta spel var. Det var i mångt och mycket samma som TV-serien fast med dataspelsrefererande. Specialskrivna skämt gjorde detta till det roligaste spelet kanske någonsin. Även ett utmärkt sätt att lära sig vad som är populärt i spelvärlden de senaste åren.

Buzz- Hollywood Quiz (Playstation 2 och 3)
Ett buzz-spel med filmfrågor. Olika svårighetsnivå ganska amerikaniserat men ändå lika roligt som de andra Buzz-spelen. Finalrundan är faktiskt den bästa idén någonsin i Buzzspelens historia. Nästa Buzz-spel borde ju rimligtvis bli TV frågor.

Bäst för film
YouTube
Kvalitén är inget vidare men det är ändå här det händer. YouTube har blivit ett givet mål för moderna snackisar. Dagens stora svenska stjärnor är från YouTubekräktejen, Andres Vasquez mål, den skrattande bebisen m.fl. I pedagogiskt syfte är faktiskt YouTube riktigt bra då det ger möjligheter att visa upp modern mediehistoria.

Funny or die
Will Ferrell är inte bara en av Hollywoods roligaste filmskapare, han ligger även bakom en av nätets roligaste sajter – Funny or Die. Har ni inte sett the Landlord – gör det (era elever har definitivt gjort det) och missa inte extra materialet med bakomkulisserna och ett av de roligaste kommentatorspåren jag hört.

Dvoted
Även om man inte direkt blir imponerad av svensk långfilm (även om 2007 hade minst 5 bra filmer – lite av ett modernt rekord) så kan man bli imponerad av kommande generationer. På Dvoted har ni möjlighet att kolla in det bästa från unga skandinaviska filmare samt se och följa filmrelaterade diskussioner unga filmare har om film.


Bästa programvara
Stage6
Teamet bakom DivX har skapat Stage6 en sorts samlingsportal för strömmande film och TV från hela världen. Det hela visas strömmande och i bra mycket bättre kvalité än t.ex. YouTube, men det går även att ladda ned.

Joost
Efter Kazaa och Skype gav sig den svenske IT-entreprenören Niklas Zennström på TV-markanden och skapade Joost. Joost är just nu en inblick i hur framtidens TV kan bli – där vad vi ser styrs av våra tider och inte TV-bolagens. Redan har SVT, TV3 och TV4 lagt ut program på Joost.

VeohTV
VeohTV erbjuder oss svenskar en möjlighet att se hur medielandskapet i USA ser ut. Här har ni nämligen möjlighet att se stora mängder amerikanska TV-serier utlagda av TV-bolagen själva och fullt lagligt. Här finns mer material än ni kan tänka er eller ens hinna se igenom men VeohTV är framtidens TV nu.

Inga kommentarer: