Tv som medium är idag mycket snabbare och bättre att tackla stora frågor än filmen. Det verkar som om döden är den största frågan inom serieunderhållning på TV. På senare år fullkomligt dräller det om serier som handlar om döden på olika sätt. I CSI X3, Bones, Dexter m.fl handlar det om olika människor som jobbar med att fånga mördare genom att studera döda. I Dexter är huvudpersonen både en som undersöker döda och seriemördare själv. I Tv-serierna Medium och Ghost Whisperer så handlar det om två kvinnor som kan tala med de döda.
Det finns dock vissa serier som handlar om döden bokstavligt. Den vuxna Six Feet under är den som kritiker hyllar mest. Det finns två serier som är mer riktade till unga. Den ena har gått på SVT och heter Mitt Liv som död (Dead like me). Det handlar om den unga tjejen George Lass som har dött och har blivit en sådan som plockar in döda själar. En Körkarlen fast för unga och med bättre effekter, skådespelare och ämnen. Serien tar upp många stora filosofiska frågor och handlar mycket om fri vilja, ödet och andra metafysiska frågor. Om den kommer tillbaka, kolla in den. På Canal+ har den nya serien Pushing Daisies börjat. Den är gjord i en visuell stil som är en blandning av skaparen Barry Sonnenfelds och Tim Burtons stil. Den handlar om pajbagaren Ned som har en märklig förmåga. Rör han någon som är död så återuppstår de – sedan har han två minuter på sig att röra dem igen. Gör han inte det så dör någon annan i närheten. I första avsnittet så ser han till att hans första kärlek återuppstår. Problemet är att han inte kan röra henne igen för då dör hon. Visst känns det som om det är väldigt konstruerat men det fungerar riktigt bra. Det påminner även till känslan om Burtons filmer med en kombination av övernaturligt, romantiskt och barnsligt på samma gång.
Döden är även närvarande i världens populäraste TV-serier. I Desperate Housewives berättas hela serien av en kvinna som är död. I många andra TV-serier är det allt mer vanligt att populära karaktärer i serien dör. Detta gäller serier som Sopranos, 24, Lost, OC, Heroes, Prison Break, the Wire och Damages. Med andra ord de TV-serier både unga och kritiker anser vara bäst. Sammanfattningsvis: Döden är i allra högsta grad närvarande i dagens TV dramatik. Vad det säger om vår tid är väl något i högsta grad att diskutera med era elever.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar