onsdag, november 25, 2009
Veckans film och lästips: State of play och Nothing but the Truth samt Blackwater av Jeremy Scahill
En och annan bra film görs fortfarande i Hollywood. State of play är en sådan och har nu kommit ut på DVD. Filmen är utmärkt att arbeta med i skolan för er lärare som arbetar med journalistik, politik, moralfrågor samt filmberättande. Filmen handlar om två journalister som utreder ett par mord och politikerskandaler som verkar ha lösa kopplingar till ett företag som privatiserar kriget mot terrorn. Företaget heter i denna film PointCorp men är en rätt genomskinlig skildring av Blackwater. En av övningarna ni kan göra i skolan är att med hjälp av den intressanta boken Blackwater- världens mäktigaste privatarmé – jämföra hur mycket av filmens PointCorp stämmer med verklighetens Blackwater. Sedan kan ni diskutera en del av de frågor som både filmen och boken tar upp. Frågor som vad händer när man privatiserar krig? Kan soldaterna/staterna som hyr/politikerna/företagen ställas ansvariga för vad dessa soldater gör? Vad händer om man låter privata intressen ta över och bli större än statliga intressen? Dessa och flera andra intressanta frågor kan ni ta upp och samtala kring utifrån filmen State of Play och boken Blackwater. State of play handlar även om journalistik och dess roll på 2000-talet. I dagens medievärld med bloggar, twitter, 24 timmars nyhetssändningar m.m. har journalistrollen ändrats? Har vad som är en nyhet ändrats? Har hur journalister jobbar ändrats och har vad som faktiskt hamnar i nyheterna ändrats? Alla dessa frågor ställs och diskuteras i State of Play. Även här är det ju intressant att studera hur medierna har rapporterat kring t.ex. privatisering av krig bl.a. med hjälp av Blackwater boken.
En annan film som äntligen kommit ut i Sverige är Nothing but the truth. Det är en film som handlar om en journalist (Kate Beckinsale) som avslöjar att en kvinna i hennes närhet är CIA agent (ett federalt brott). Filmen har många kopplingar till en av de större skandalerna under Bush-eran där Vita huset låg bakom avslöjandet av en kritisk CIA-agent. Men filmen handlar ändå främst om journalistik – hur långt är en journalist redo att skydda sina källor? Med risk att sitta i fängelse under flera år – utan möjlighet till benådning? Med risk att förlora man och barn? Hur långt skulle man som journalist vara beredd att skydda sina källor och hur långt kan staten gå för att få reda på dessa källor? Nothing but the truth är en välspelad, smart konstruerad film med verklighetsbakgrund som fungerar utmärkt för arbete i skolan.
måndag, november 23, 2009
Ny film på film i klassrummet: Deja View: My Favorite Movie (Star Trek vs. Star Wars)
http://www.filmiklassrummet.se/underdokument/del2/filmer_pa_teman/media_teknik.htm
eller kolla på den här nedan:
Deja View: My Favorite Movie (Star Trek vs. Star Wars) (Eng) 0:34 min
http://www.collegehumor.com/video:1910892
Ibland sägs det att det bara finns en berättelse som berättas om och om igen. De flesta berättelser har ju ändå en liknande struktur och Hjältens resa är rätt universell. Ibland kan det som i denna film bli väldigt tydligt om likheterna mellan två filmer och berättelser som de båda filmernas fans tycker är helt olika. Filmen passar utmärkt för att diskutera filmers struktur och vad som utgör en hjälte. Jämför sedan med litteratur, teater etc. för att se om inte eleverna kan se samma mönster där.
onsdag, november 18, 2009
Veckans tips: Wired
Allra bäst är artikeln om vaccinering. Om ni skall läsa en enda artikel om vaccin i dessa tider så läs denna. För det intressanta med den är inte beskrivningen om hur konflikten mellan de som är mot vaccin (alla sorters vaccin) och de som skapar vaccinen ser ut. Det intressantaste är hur artikeln visar på hur enormt svårt det är vetenskapen att bevisa någonting i dessa internettider. Det hemskaste med det hela är att artikeln faktiskt visar upp att det är inte enbart kring vaccinering problemen uppkommer utan andra "trosfrågor" som klimatfrågor, kreationism, 11:e september eller andra frågor där internet kanske inte alltid är av godo.
Men det finns även andra intressanta artiklar som är mer optimistiska. En handlar om hur Twitter har skapats och byggts upp. Låt oss sammanfatta det med att deras tankesätt vad gäller brukare är diametralt olika till t.ex. Googles och Facebooks. En annan artikel handlar om företaget som ger oss svar på de vanligaste frågorna på internet – ofta med hjälp av film. I detta nummer möter ni även en av Hollywoods mäktigaste och just nu mest framgångsrika män – Thomas Tull (inte hört talas om honom men du har sett hans filmer). . Allt detta och lite till finns i senaste numret av Wired.
måndag, november 16, 2009
Nytt på Film i klassrummet: Google Wave cinema
Se den här:
http://www.filmiklassrummet.se/underdokument/del2/filmer_pa_teman/media_teknik.htm
eller här
läs mer om den här:
Google Wave cinema: Pulp fiction (Eng) 2:48 min
http://www.youtube.com/watch?v=xcxF9oz9Cu0
Vad är Google Wave? Google wave är Googles nya tjänst för kommunikation kan man väl säga. Om e-mail hade uppfunnits idag hur skulle det då se ut. Denna kreativa lilla film visar på hur en Wave kan tänkas se ut utifrån filmen Pulp fiction. Detta är ett exempel på hur dagens unga kommunikation ser ut. Här blandas film, bilder, musik, text (i olika format), kartor m.m. i ett nytt sätt att kommunicera. Ett exempel på remix där ett klassiskt verk får en ny innebörd med hjälp av användande av ny teknik.
torsdag, november 12, 2009
TV-tips: Glee (TV4 torsdagar kl 21)
Allt fler TV-serier från USA får numera premiär samma säsong i Sverige. De som klarar det tricket är TV-serier som verkar ha potential att överleva minst två säsonger. Glee är en sådan. Det är en av de mest framgångsrika TV-serierna i USA i höst. Det är inte helt svårt att förstå varför. Den är välspelad med intressant intrig och riktigt bra musikframträdanden. Så vad handlar Glee om? Den handlar om high-school läraren Will Schuester som lyckas få en grupp elever att inse att kan skaka liv i skolans avsomnade show- och dansgrupp. Men alla elever och lärare är inte lika förtjusta i hans planer. Tv-serien är underbart twistad med många roliga karaktärer vilket i sin tur leder till många spännande musiknummer. Vad som gör den mest intressant för lärare (och elever) är relationerna mellan främst eleverna (här snackar vi hierarkier) och lärare och administration. Hur ser det ut i skolan, är det så uppdelat mellan populära (pga av sport, utseende, religion mm), minoriteter (såsom färgade, handikappade, homosexuella och folk med manier)? En del intressanta samtal kan följa. Sedan är det ju det där med musiken. Ojojoj, där har ni många guldstunder att vänta. Musiken är en skön blandning från 70-tals musik till 2000-tal ofta gjort på ett sätt att ni kommer höra låtarna på ett helt nytt sätt. Höstens roligaste TV-serie börjar nu (11 november sänds första avsnittet på TV4 - läs mer här).
lördag, november 07, 2009
Filmpedabloggik – the comeback!
Denna vecka börjar vi med denna film som ni hittar under Se och prata på underfliken filmer på teman i kategorin: musik och dans:
Everybody´s free ( to wear sunscreen )
“Advice, like youth, probably just wasted on the young”.
1997 skrev kolumnisten Mary Schmich en essä i Chicago Tribune som regissören Baz Luhrmann gjorde till en världshit när han 1998 använde den på sin skiva “Something for everybody”. Den samplar hans remix av Rozallas “Everybody´s Free (To Feel Good)” som användes i “Romeo och Julia”. Konstnären Bill Barminski gjorde videon.
Mary Schmich kom på att hon aldrig fått chansen att hålla ett tal till studenterna på en skolavslutning. Så hon skrev ett i alla fall. Rubriken var:
“Advice, like youth, probably just wasted on the young”.
Detta är en liten musikvideo som står för sig själv. Det är inte marknadsföring. Det är inte reklam. Det är gammal livsvisdom i ny form. Videokonst. Om du lyssnar till dess råd kanske du blir lycklig. Vem vet? Men för allt i världen, glöm inte ditt parasoll.
Filmen hittar ni på:
http://www.barminski.com/movs/sunscreen.mov
torsdag, november 05, 2009
Bokrecension: Att skriva filmmanus av Fredrik Lindqvist
Först och främst så samlar den ihop det vettiga som skrivits om filmmanus utomlands och får ihop det till en bok. Olika teorier samlas och struktureras vilket innebär att man kan få en bra överblick över manusspelplanen utan att behöva läsa alla böckerna som refereras till. Men den är även tillräckligt tydlig på hur de olika teorierna skiljer sig så man söka fördjupning för den som är intresserad.
Sedan är boken (som en bok om dramaturgi bör vara) väl avvägd med olika delar som alla ger olika fokus på filmmanusskrivandet. Här finns hjälp från de minsta beståndsdelarna (hur man skriver specifika scener, karaktärer, dialog) till övergripande texter om struktur och dramaturgi samt hur man sedan får sitt manus omvandlat till film via t.ex. möten med branschen.
Allt i boken är exemplifierat med många filmexempel från Fredrik Lindqvists egna produktion till (främst) Hollywoodfilmer i olika genres. Att man kan följa olika filmer i olika genres i olika processer av skrivandet är väldigt hjälpfullt. De olika delarna av boken gör den även mycket användbar i skolan och då inte enbart i mediaämnen. Arbetar man med berättelser i stort så är strukturdelarna tydliga och pedagogiska och fungerar i nästan alla skolans ämnen. Arbetar man med skrivande (av annat än filmmanus) är strukturdelarna nyttiga hjälpredor men även de delarna som handlar om karaktärer och inte minst dialogskrivande.
Finns det då inget negativt att säga om denna bok? Jo en del invändningar kan man ha. För det första är det en bok som främst sammanfattar vad andra skrivit och gjort och tillför inte så mycket eget. Till bokens försvar kan nämnas att det mesta som refereras till av andra inte funnits på svenska tidigare. Arbetar man i skolan är det stort plus att boken är just på svenska. Det finns lite felstavningar samt felaktiga särskrivningar här och där men detta påverkar inte innehållet.
Sammanfattningsvis kan man säga: Äntligen. En bra manusbok på svenska som är till stor hjälp för såväl amatören som proffsen. Att den även är användbar i skolan är ett plus.
Betyg: 9 av 10