torsdag, augusti 24, 2006

valfilmer

Filmer med valpropaganda från de politiska partierna är inget nytt. Det har funnits länge, på bio. Det nya är att vi får se dem på Tv. Men enligt den svenska marknadsföringslagen får inte valpropaganda, eller partipolitisk information om man så vill, visas på svensk Tv. Hur kommer det sig då att vi får se valpropaganda från Folkpartiet och Moderaterna på flera av TV4:s kanaler? Ja, flera av deras kanaler, bl a TV4 fakta sänds från Finland där det är tillåtet, och därmed kan man kringgå den svenska lagstiftningen. Folkpartiet har alltid varit de komersiella kanalernas bästa vän. Deras inställning till reklam Tv är att kanalerna borde få sända så mycket reklam de vill varje timme utan klåfingriga begränsningar från staten. Tanken är att det ska bli en självreglerande marknad där tittarna helt enkelt ratar de kanaler som kör för mycket reklam. I USA fungerar systemet ungefär så, och där kör alla kanalerna ungefär dubbelt så mycket som här. Alla, vilket innebär att publiken inte direkt har några alternativ om man vill välja bort eller straffa en kanal som visar för mycket reklam.
En annan intressant aspekt av Folkpartiets Tv reklam är att partiet aldrig lagt fram något förslag till förändring av den svenska lagstiftningen. Man har inte ens klagat på den rådande ordningen. Ändå väljer man att gå utomlands för att köpa reklamtid för att kunna nå de svenska väljarna.
Mina synpunkter på själva valfilmen, FN, Framtidens Myheter, är att jag tycker jag att den är ganska snyggt gjord och med glimten i ögat. Det känns som om man stulit tilltalet och stilen ifrån SVT programmet Faktums satir nyheter. I Faktum heter nyhetssändningen FFN - Freedom News Network. Givetvis är inte Folkpartiets film lika flåshurtigt amerikansk men det tyder på ganska stor självdistans.
Moderaternas filmer riktar nästan uteslutande in sig på att sno traditionellt Socialdemokratiska väljare. Ganska snyggt grepp filmiskt, man visar första majtåg genom tiderna och hur svikna arbetarna är av sossarna. De har inte lyssnat och inte åstadkommit någonting vad gäller rösträtt, arbetsrätt eller trygghet de senaste 116 åren. Avsändaren är " Sveriges nya arbetarparti." " De Nya Moderaterna". Vi får väl se om de lyckas övertyga väljarna om att det egentligen alltid varit Moderaterna som stått på arbetarnas sida och kämpat för deras rättigheter.

Inga kommentarer: